Nakładem Wydawnictwa Naukowego UMK ukazało się III wydanie przekładu O sztuce kulinarnej Apicjusza autorstwa Ireneusza Mikołajczyka i Sławomira Wyszomirskiego (Toruń 2012, ss. 314).

Apicjusz, O sztuce kulinarnej (wyd. III)
Apicjusz, O sztuce kulinarnej (wyd. III)

Ze wstępu:
Szczęśliwie zachowane do naszych czasów dziełko pod tytułem “De re coquinaria”, którego autorstwo przypisuje się Apicjuszowi, pod wieloma względami jest utworem niezwykłym i cennym dla współczesnego badacza starożytnej sztuki kulinarnej. Już sam fakt, iż jest ono jedyną książką kucharską spośród wielu, jakie znane były światu antycznemu w kręgu kultury śródziemnomorskiej, czyni je bezcennym zabytkiem piśmiennictwa rzymskiego.
Spis treści:
Wstęp
Bibliografia
Apicjusz, O sztuce kulinarnej

  • ks. I Zapobiegliwy kucharz
  • ks. II O potrawach z siekanego mięsa
  • ks. III O potrawach z warzyw
  • ks. IV O potrawach różnych
  • ks. V O potrawach z warzyw strączkowych
  • ks. VI O potrawach z drobiu
  • ks. VII O potrawach wykwintnych
  • ks. VIII O potrawach z czworonogów
  • ks. IX O potrawach z fauny morskiej
  • ks. X O sosach do ryb

Identyfikacja roślin i przypraw pochodzenia roślinnego u Apicjusza
Wykaz miar rzymskich
Więcej informacji: strona wydawnictwa