Kulinaria i mody kulturowe

By | 18 października 2012

26 października 2012 roku o godzinie 17.00 w sali nr 23 Instytutu Historii Uniwersytetu Łódzkiego odbędzie się I spotkanie kulinarne Kulinaria i mody kulturowe. Spotkanie zainauguruje cykl poświęcony obecności jedzenia w kulturze pt. Palce lizać. Kulturowe przygody kulinariów.

Przy wspólnym stole biesiadnym toczyć się będą rozmowy, których tematem przewodnim ma być pogłębiona refleksja nad fenomenem kuchni: przygotowywaniem i spożywaniem posiłków jako nad czynnościami niegdyś symboliczno-rytualnymi, dziś posiadającymi stałe miejsce w przestrzeni publicznej.

Gospodarzami cyklu są: Zakład Antropologii Kulturowej i Zakład Teorii i Badania Kultury Współczesnej (Instytut Etnologii i Antropologii Kulturowej Uniwersytetu Łódzkiego) oraz Katedra Historii Bizancjum (Instytut Historii Uniwersytetu Łódzkiego).

Partnerami gospodarzy są Centrum Badań nad Historią i Kulturą Basenu Morza Śródziemnego i Europy Południowo-Wschodniej im. prof. Waldemara Cerana, Ceraneum oraz Ośrodek Badań Interdyscyplinarnych nad Wielokulturową i Wielonarodową Łodzią i Regionem.

Więcej informacji (w tym szczegółowy program spotkania): strona cyklu